Naborunden 2023‎ > ‎Nyheter‎ > ‎

Sesongens siste Naborunde

lagt inn 12. mars 2012, 15:29 av Admin Naborunden   [ oppdatert 28. nov. 2012, 00:46 av Nabo Runden ]
Holmenkollen 12 mars 2012 av Margrethe Meo, foto Martin Johnsrud Sundby.

Dette ble en herlig aften i Holmenkollen. I fullt daglys møttes vi kl. 17 på Skiarenaen til det siste Naborunderennet i 2012. Nyssatte spor begynte å fryse til i det solen forsvant bak horisonten i vest. Litt etter litt kom eldre barn til startstreken mens de minste gikk fornøyde i mål. 

Løypa i år går ut av Stadion, til venstre, forbi Annasif Døhlen’s statue av Kong Olav V på ski med sin hund, den lange bakken til venstre rett ovenfor Administrasjonsbygget, så utfor og samme løypa ned til Stadion, deretter oppover Northugs rykke-bakke, over brua, og ned i oppløpet og i mål.
Litt over 18:00 fikk vi besøk av Røas sprekeste mann som for 18 år siden gikk i disse løypene sin aller første Naborunde. Martin Johnsrud Sundby var 9 år i likhet med dagens ferskeste utøvere, men løpet husker han ikke nøyaktig...det var jo mange av dem... 

”Det var nesten obligatorisk å gå konkurranser da man var med på treninger, og jeg husker at jeg likte disse kveldsrennene. De fleste i langrennsgruppa var med på disse rennene, så det var alltid en stor Røa delegasjon. Alle kompisene gikk. Det eneste som var kjedelig på den tiden var at man ikke fikk resultatlistene før på treningen uka etter”
sier Martin som nesten fra han var bitteliten likte å konkurrere og å få bekrefte innsatsen med tall. ”Jeg har alltid likt å måle meg, og i disse rennene måtte jeg vente lenge på resultatene”.Til tross for sin lange historie har Naborunden opprettholdt sin profil. I Martins tid var konkurransene lagt til Sørkedalen, Holmenkollen og Fossum, løypa var 2 km, og det var de samme klubbene som deltok som i dag.
Hvilke minner har du fra Naborunden snart 20 år etter? 

”Jeg husker at Naborunden var litt mindre seriøst enn vanlige helgekonkurranser, og at dette var tiltalende for mange av løperne. Jeg hadde sansen for disse kveldsrennene. Jeg møtte mange av mine kompiser fra andre klubber på Naborunden, og husker fortsatt da jeg møtte Simen Østensen for første gang som 9-åring på et renn i Holmenkollen. Vi har fulgt hverandre siden, og er fortsatt konkurrenter og gode kompiser i dag.”Over høytaler forteller Martin at det var viktig og inspirerende å være med på renn hvor man møtte kompiser fra andre klubber og stiftet bekjentskaper. Han oppfordrer alle til å gjøre det samme.
Hva er ditt råd til alle de skiglade barna når de skal gå renn og står kanskje litt spente på startstreken? 

”Mitt råd er at dersom man gjør sitt beste må man være fornøyd. Det viktigste er ikke alltid å se på tidene til konkurrentene men se om man klarer å forbedre seg selv litt fra løp til løp. Bruke Naborundene til å bli kjent med andre skiløpere fra andre klubber, og bli kjent med det å konkurrere. Man blir alltid litt nervøs før man skal gå selv, men man må huske at det er veldig deilig når man er ferdig”.

Hva er ditt råd til alle de forventningsfulle foreldre?

”Bruk litt ekstra tid på å lære seg å smøre gode ski. Det gir en mye bedre opplevelse for barna dersom skiene sitter i oppoverbakkene og glir ok nedover. Det er ikke så veldig vanskelig å lære seg det mest grunnleggende. Fokuser på at det skal være spennende og morsomt å konkurrere, og legg vekt på at barna selv er fornøyde med opplevelsen, og ikke så mye på tider osv.”Det ble en travel kveld for Martin, men hyggelig gjensyn med Naborunden og barna som ville ha både bilder og autografer,som Martin delte ut med glede. Noen heldige ble også tatt imot og servert saft av Verdensmesteren ved målgang. 

Det blir alltid vemodig med det siste Naborunderennet for året. For 12-åringene er det aller siste Naborunde som de de har vokst opp med, og for de fleste er det også en av de siste skiturene i sesongen for vårsola jobber hard for å avslutte den 3 måneder lange skisesongen. 

Med dette takker vi alle barna som har deltatt i Naborunden i år, alle foreldre som har stått på for å gjøre arrangementene mulig, Bull Ski og Kajakk guttea som har sørget for at skiene skulle sitte i motbakker og gli lett, og vår gjest Martin Johnsrud Sundby som har spredt optimisme og entusiasme blant de 1300 løpere i år.
Comments